Medonosna rastlina facelija nad invazivno ambrozijo

Hrvati so se kot prvi lotili ekološkega zatiranja nevarne rastline, ki jo najdemo tudi pri nas

facelija Medonosna rastlina facelija nad invazivno ambrozijo
Medonosna rastlina facelija nad invazivno ambrozijo

Zagreb kot prvo mesto na svetu v ekološko zatiranje ambrozije.

Zagrebu bodo naslednje leto kot prvi na svetu začeli projekt ekološkega zatiranja ambrozije, tako, da bodo posadili medonosno rastlino facelijo.

Pobudnici projekta, doktorici znanosti Miroslava in Dragana Jaramaz, ocenjujeta, da bodo tako zmanjšali pojavnost alergije na cvetni prah ambrozije.

Ambrozijo bodo zatirali s pomočjo medonosne rastline facelije

Ambrozija se v hrvaški prestolnici pojavlja na približno 320 hektarih površin. Trenutno jo uničujejo s puljenjem, košnjo in škropljenjem s herbicidi, že kmalu pa bodo poskusili bolj inovativen način zatiranje te alergene rastline. 

Strokovnjakinja za varovanje narave in okolja Miroslava Jaramaz je s sestro Dragano namreč odkrila ugodnejšo in učinkovitejšo rešitev za to težavo. Predlagali sta biološki ukrep zatiranja ambrozije s facelijo, je poročala hrvaška nacionalna televizija HTV.

Ambrozija-1 Medonosna rastlina facelija nad invazivno ambrozijo
Ambrozija – invazivna rastlina

Projekt bo trajal naslednja tri leta

Projekt sajenja facelije bodo po njunih napovedih začeli naslednje leto na območju Zagreba, trajal pa bo naslednje tri leta.

»Facelija poleg tega, da je medonosna rastlina, ni plevel, ni agresivna. Zatira ambrozijo, preprečuje erozijo, je dobra za prehrano živine in povečuje biotsko raznovrstnost, ker je privlačna za žuželke in ima hranljivi med,« je pojasnila Miroslava Jaramaz za hrvaško nacionalno televizijo.

Dodala je, da je facelija lepega, vijoličastega videza in diši, obenem pa je tudi dobra zaščita pred hrupom.

Facelija je enoletnica s šopastim koreninskim sistemom in ni metuljnica kot mnogi zmotno mislijo. Njeno tanko steblo je krhko in dlakavo. Če ima rastlina dovolj prostora, se močno razveja. Zraste do višine 70 cm.

Bolje uspeva na rodovitnih tleh in sončnih legah.

Ima hitro začetno rast, hitro prekrije tla in zavre rast plevelov. Na bolezni in škodljivce ni občutljiva, zato je primerna za zeleno gnojenje tako na njivskih površinah, kakor tudi v sadovnjakih in vinogradih za začasno ozelenitev medvrstnega prostora, saj prepreči rast in razvoj plevelov ter prepreči odnašanje tal z vetrom in vodo. Facelija ne prenaša nizkih temperatur, zato se spomladi ne pojavlja kot nadležen plevel.

Je tudi odlična medonosna vrsta. Prvi cvetovi se pojavljajo že po šestih tednih. Poleg akacije in lipe je facelija ena najbolj medovitih rastlin, saj se cvetovi odpirajo postopoma in čebelja paša na faceliji traja približno en mesec.

Za setev facelije potrebujemo 12 – 16 kg semena/ha. Sejemo jo lahko s sejalnico ali ročno. Pri ročni setvi je priporočljivo seme plitvo zadelati v zemljo. Sejemo od junija do sredine avgusta na globino 2 cm ter na medvrstno razdaljo 15 – 20 cm. Če je posejana na sončni legi daje, v ugodnih vremenskih razmerah pri 20oC do 30oC, brezvetrju in 60 do 80 % zračni vlagi, pridelek medu približno 1000 kg/ha.

Glavni cilj projekta: Zmanjšanje pojavnosti alergije na cvetni prah ambrozije

Dragana Jaramaz pa je medtem izpostavila, da je ta projekt poceni in izjemno lahek za izvedbo, njegov glavni cilj pa je, da se zmanjša pojavnost alergije.

V hrvaški prestolnici je sicer okoli 250.000 alergikov na cvetni prah ambrozije.

Mesto Zagreb je po koncentraciji cvetnega prahu v zraku v samem vrhu Evropske unije. Koncentracija cvetnega prahu ambrozije se bo po ocenah stroke zaradi podnebnih sprememb in širjenja semen do leta 2050 sicer povečala celo do štirikrat. Trenutno je na cvetni prah ambrozije alergičnih okoli 33 milijonov Evropejcev.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja