Cvetlični med

14,00 

900g

Kategorija: Oznaka:

Opis

Cvetlični med je prejemnik ZLATE nagrade  na mednarodnem sejmu AGRA 2022

Naše čebelice ga nabirajo ob vznožju Pohorja na cvetočih  travnikih in sadnem drevju. Točimo ga pomladi, ko se narava prebuja, saj je takrat največ cvetočih rastlin.

Cvetlični med je po svojih senzoričnih lastnostih lahko raznovrsten, saj so te odvisne od vrste cvetov, na katerih so čebele nabrale nektar. Za cvetlični med je značilno, da je dokaj svetel in po okusu srednje do močno, celo zelo močno sladek, ter da ima pekoč pookus po sladkem. Cvetlični med  je zelo prijetnega vonja in okusa po: sadju, tudi po kuhanem sadju ali kompotu, po travniških cveticah (vijolice, regrat), alpskih cveticah, po travniku, vosku. Lahko pa  ima tudi vonj po lesu ali smoli (odvisno od deleža mane).Zaradi večje vsebnosti cvetnega prahu je po  večini moten, le redkokdaj bister.

Cvetlični med uvrščamo med lažje prebavljive medove blagega okusa, primernega tudi za otroke in starejše. Posebej se priporoča uživanje tega medu srčnim bolnikom in bolnikom z nizkim krvnim tlakom.  Uživamo ga kot namaz na kruhu in za pripravo lahkih mesnih jedi, solat, napitkov. Pri napitkih morate paziti, da niso prevroči, saj se najpomembnejše učinkovine medu izgubijo. Je znano naravno zdravilo proti alergijam (posebno proti senenemu nahodu) in pri izčrpanosti organizma.

Običajno ima hitro kristalizacijo. Kristali so lahko zelo drobni ali veliki in grobi. Barva kristaliziranega medu je svetlejša od nekristaliziranega, lahko je od svetlo rumene do svetlo rjave. Neizpodbitno je namreč dokazano, da pri vsakem segrevanju medu zmanjšamo njegove zdravilne lastnosti, in to tudi v primeru, če ga segrevamo le do predpisanih 40 stopinj Celzija. To je namreč temperatura, ki pri človeku pomeni vročino, pri njej pa oslabijo nekatere beljakovine in aminokisline z zdravilnimi učinki. Zato kristaliziran med nikoli ne segrevamo nad 37 stopinj Celzija.

*Slika je simbolična
HRANITE GA V TEMNEM PROSTORU, PRI SOBNI TEMPERATURI  DO 25 °C.  CVETLIČNI MED LAHKO KRISTALIZIRA.  PONOVNO SE UTEKOČINI PRI SEGREVANJU DO 37 °C.

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Cvetlični med”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja