Kako izboljšati svoje zdravje na delovnem mestu in ohranjati visok nivo produktivnosti?

Ali lahko uživanje cvetnega prahu pomaga izboljšati počutje na delovnem mestu?

cvetni-prah-1 Kako izboljšati svoje zdravje na delovnem mestu in ohranjati visok nivo produktivnosti?

Verjetno ste že slišali, da cvetni prah z drugo besedo imenujemo tudi pelod, ki je ena od osnovnih pridelkov vsakega čebelarja. Čebele izkoriščajo bogate cvetoče travnike v Krajinskem parku Goričko. Za en gram cvetnega prahu mora čebela obiskati kar 50 cvetov.

Cvetni prah najdemo na vsaki cvetoči rastlini, saj so to v resnici moške spolne oplojevalne celice rastlin. Pelod je zelo pomemben, saj je osnova za spolno razmnoževanje rastlin. Če ste že kdaj videli cvetni prah ste zagotovo opazili, da se njegova zrnca razlikujejo po barvi, obliki in tudi velikosti, ker ga čebele nabirajo na različnih vrstah rastlin. Čebelarji ločijo dve različni vrsti cvetnega prahu in sicer osmukanega in izkopanega. Osmukanega pridobijo s pomočjo čebelarskega osmukalnika, ki se ga namesti pred vhode v čebelji pan. Med tem, ko čebele letajo s cveta na cvet, se na njihovo telo, ki je pokrito z drobnimi dlačicami, oprime pelod, ki ga prenašajo na druge rastline in na ta način oprašujejo. Nekaj pa ga skladiščijo tudi na zadnjih nogicah, ki ga ob prihodu pred panj osmuka, omenjeni osmukalnik.

Zakaj je cvetni prah tako popolno živilo?
Cvetni prah spada med naravna živila, nekateri ga poimenujejo tudi kot »popolno živilo«. Stari Egipčani so ga opisovali kot prah, ki »daje življenje«. Tudi Hipokrat je zaupal njegovim zdravilnim lastnostim in ga tudi večkrat predpisal svojim pacientom. Spomnimo, da je za čebeljo družino zelo pomemben vir beljakovin, mineralov in tudi maščob. Podatek, ki dokazuje, da ga lahko uporabljamo v prehrani tudi ljudje, saj ima vse lastnosti naravnega antibiotika. Na drugi strani pa cvetni prah velja za eno najbolj hranljivih živil, ki jih potrebuje človeško telo, saj pomaga ohranjati in izboljšati zdravje, hkrati pa krepi tudi imunski sistem. Za nas je zelo pomemben vir naravnih antibiotikov, vitaminov, mineralov, beljakovin, aminokislin, hormonov, encimov in maščob. Strokovna literatura navaja, da uživanje cvetnega prahu izboljšuje slabokrvnost, arteriosklerozo, osteoporozo in pomaga tudi pri različnih alergijah. Sicer pa cvetni prah najdemo v produktih, ki blažijo vnetja in težave z luskavico ter ekcemi. Aminokisline in vitamini v cvetnem prahu so tisti, ki kožo zaščitijo sodelujejo pri regeneraciji celic. Cvetni prah pomaga tudi pri premagovanju stresa in nasploh izboljšuje razpoloženje. Izkazal se je tudi pri ureditvi prebave, saj vsebuje encime, ki telo spodbujajo, da iz zaužite hrane izvleče vsa potrebna hranila. Še en neverjeten podatek je, da 30 g cvetnega prahu, ki ga naberejo čebele, vsebuje toliko aminokislin kot kar 7 kokošjih jajc. Cvetni prah ima zaradi flavonoidov in fitosterolov, ki so njegove glavne sestavine, antioksidativno, protivnetno in protimikrobno delovanje. Pred leti so na Slovaškem dokazali, da ima antioksidativno in antibakterijsko delovanje na patogene bakterije.

cvetni-prah-2 Kako izboljšati svoje zdravje na delovnem mestu in ohranjati visok nivo produktivnosti?

S pomočjo cvetnega prahu do več energije in koncentracije v šoli in na delovnem mestu
Poleg že vseh naštetih lastnosti, s katerimi vpliva na boljše zdravje in počutje pa našemu telesu daje tudi energijo, povečuje vzdržljivost in pomaga, da se ves čas ne počutimo utrujeni, ker vsebuje kakovostne beljakovine in ogljikove hidrate. Ruski znanstveniki so naredili teste na športnikih in vojakih, ki so jim določeno obdobje v hrano dodajali cvetni prah. Rezultati študije so pokazali, da je njihova zmogljivost narasla, regeneracija telesa je bila hitrejša in izboljšalo se je tudi njihovo psiho fizično počutje. Zato je super uživati cvetni prah, saj se bo to pozitivno odražalo tako pri učenju kot opravljanju dela v službi.

Cvetni prah je zagotovo »superhrana«, ki jo je vredno izkoristiti
Že res, da živimo v časih, ko nam je vse na dosegu roke in lahko izbiramo med najkvalitetnejšimi živili, a na drugi strani naše zdravje uničujejo sladkor, bela moka, sol, stres, alkohol, različne droge in sedeč način življenja. Vse to pa tudi ruši naš imunski sistem, kar na dolgi rok vodi v različne zdravstvene težave. Zdaj, ko veste, da si lahko pomagate s cvetnim prahom, črpajte energijo in kakovostna živila iz narave, v mislih imamo predvsem cvetni prah.

Koliko in kdaj zaužiti cvetni prah, da boste kar najbolje izkoristili vse njegove pozitivne lastnosti?
Cvetni prah lahko uživamo na različne načine. Prilagodite ga svojemu okusu. Najpomembnejše pa je, da vedno uživate čim bolj svež cvetni prah iz domačega okolja. Priporoča se uživanje 30 g do 40 g cvetnega prahu na dan, najbolje na tešče in zvečer. Lahko ga zaužijete na suho, to pomeni, da ga dobro prežvečite in pomešajte s slino. Sicer pa ga je priporočljivo pred zaužitjem namočiti v kozarec vode, jogurta ali v žličko medu, saj se na ta način zrnca cvetnega prahu razpustijo in postanejo lažje prebavljiva in se bioaktivne snovi, ki jih cvetni prah vsebuje, lažje vsrkajo v krvni obtok. Pomembna je tudi hramba cvetnega prahu. V primeru, da imate svežega, ga hranite v zamrzovalniku, posušenega pa v hladilniku. Tako bo ohranil največ hranil, ki so tako zelo pomembne za naše zdravje in dobro počutje.

Naj vam vse zapisane informacije dobro služijo in čim pogosteje uživajte v okusu cvetnega prahu.

Vir: www.pripelji sreco v sluzbo.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja