Kostanjev med

14,00 

900g

Kategorija: Oznaka:

Opis

Kostanjev med je prejemnik SREBRNE nagrade  na mednarodnem sejmu AGRA 2023

Kostanjev med naše čebelice nabirajo na sončni strani Pohorja na cvetočih kostanjevih drevesih ob neskončnih pohorskih gozdovih. Točimo ga poleti, običajno nekje v prvi polovici meseca juija in to je tudi za nas zadnja prava čebelja paša. Kostanjev med je  svetlo rjave do temno rjavordeče barve in je sestavljen iz nektarja  ter mane, ki ju čebele nabirajo na pravem kostanju.

Kostanjev med je po svojih senzoričnih lastnostih zelo specifičen, saj je med z izjemno aromo in grenakim okusom. Vsebuje veliko količino cvetnega prahu in to  da medu prav poseben značaj. Ta med se po svojem grenkem, trpkem vonju, precej grenkem okusu in dolgotrajno obstojni ter zelo izraziti aromi občutno razlikuje od drugih tipov medu, zato se ljubitelji kostanjevega medu  le redko zadovoljijo s kakšno drugo vrsto.

Kostanjev med ima izredne zdravilne učinke. Blaži izkašljevanje in spodbuja krvni obtok. Pripisujejo mu visoko mikrobicidno delovanje in ga priporočajo ga pri slabokrvnosti, utrujenosti in preveliki telesni teži.   Pomaga pri opeklinah in poškodbah kože, preprečuje vnetja in otekanje ter zmanjša verjetnost okužbe rane. Med vsemi vrstami medov ima največjo vitaminsko vrednost in vsebuje največ vodikovega peroksida, zato deluje izjemno antibakterijsko in krepi imunski sistem. Vsebuje več fruktoze kot glukoze, zato ga lahko pod zdravniškim nadzorom uporabljajo tudi  sladkorni bolniki.

Uporablja se v prehrani kot namaz, pri peki peciva in potic ter kot sladilo za čaj.

Običajno ima zelo počasno kristalizacijo. Barva kristaliziranega medu je svetlejša od nekristaliziranega, lahko je  svetlo  rjave barve. Neizpodbitno je namreč dokazano, da pri vsakem segrevanju medu zmanjšamo njegove zdravilne lastnosti, in to tudi v primeru, če ga segrevamo le do predpisanih 40 stopinj Celzija. To je namreč temperatura, ki pri človeku pomeni vročino, pri njej pa oslabijo nekatere beljakovine in aminokisline z zdravilnimi učinki. Zato kristaliziran med nikoli ne segrevamo nad 37 stopinj Celzija.

*Slika je simbolična

HRANITE GA V TEMNEM PROSTORU, PRI SOBNI TEMPERATURI  DO 25 °C.  KOSTANJEV MED LAHKO KRISTALIZIRA.  PONOVNO SE UTEKOČINI PRI SEGREVANJU DO 37 °C.

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Kostanjev med”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja