Apiterapevtski center v Mariboru

Maribor z okolico bo kmalu dobil najsodobnejši apiterapevtski center na svetu 

Poimenovan bo po dr. Filipu Terču, mariborskem zdravniku, ki velja za začetnika moderne apiterapije.

stajerci-Img_00001826.jpeg Apiterapevtski center v Mariboru
dr. Filip Terč (1844 – 1917)

Čebelarska zveza Slovenije in Čebelarska zveza društev Maribor želita s partnerji na širšem območju Maribora vzpostaviti sodobni apiterapevtski center v spomin dr. Filipa Terča. Terč je bil mariborski zdravnik češkega rodu, ki velja za začetnika moderne apiterapije“Pri zdravljenju svojih bolnikov je ves čas iskal nove poti. Čebele in čebelji produkti, predvsem čebelji strup, so mu bili pri tem sredstvo, na osnovi katerega je iskal nove možnosti zdravljenja. Klinične izkušnje, ki jih je opisal v strokovno-medicinski literaturi, so mu zato v čebelarskem svetu prinesle laskavi naziv »očeta apiterapije«. Z razglasitvijo 30. marca, rojstnega dne dr. Filipa Terča, za Svetovni dan apiterapije so naposled njegova strokovna prizadevanja dobila ustrezen epilog, čeprav za časa življenja vsaj znotraj medicinskih krogov te potrditve ni bil deležen,” so o njem zapisali v Založbi Pivec, ki je o Filipu Terču izdala knjigo pod katero se je podpisal dr. Gregor Pivec.

Na štiri tisoč kvadratnih metrih pokritih površin želijo ustvariti najsodobnejši apiterapevtski center na svetu

Po besedah Boštjana Noča, predsednika Čebelarske zveze Slovenije, gre za izgradnjo najsodobnejšega apiterapevtskega centra na svetu“Vsebinski projekt imamo narejen. Po predlogu gre za 4 tisoč kvadratnih metrov pokritih površin s savnami s propolisom, z medenimi masažami, wellnessom z medom, ambulantami z apiterapijo, … skratka z vsem, kar se navezuje na preventivo in kurativo s področja uporabe čebeljih pridelkov za namene apiterapije.”

V svetu se ogromno dela na apiterapiji, mi pa želimo s takšnim centrom narediti nekaj, kar v svetu še ni; združiti vso slovensko in tuje znanje o apiterapiji.

In zakaj odločitev za tovrstni projekt? “Slovenija je dežela čebelarstva in apiterapije. Imamo bogato tradicijo, znanje in izkušnje. Kot prvi na svetu smo v lanskem letu dobili nacionalno poklicno kvalifikacijo apiterapevt/apiterapevtka. Čebelarska zveza društev Maribor je izobrazila že približno 300 apiterapevtov. Želimo to, kar so naši predniki v zgodovini že znali. Da se lajšanje tegob s čebeljimi pridelki ponovno postavi na zemljevid. V svetu se ogromno dela na apiterapiji, mi pa želimo s takšnim centrom narediti nekaj, kar v svetu še ni; združiti vso slovensko in tuje znanje o apiterapiji. V našem centru bodo namreč delovali vsi tisti, ki na področju apiterapije nekaj pomenijo, tako doma kot v svetu.”20220118_122606-668x376 Apiterapevtski center v Mariboru

Groba ideja vizualizacije apiterapevtskega centra

Center bo zagotovo zgrajen na Štajerskem

Center bo zagotovo, ker je na tem območju deloval dr. Filip Terč, lociran na Štajerskem; če že ne v Mariboru pa v njegovi bližnji okolici. “V igri je več lokacij. Cilj je bližina Maribora. Čebelarski zvezi društev Maribor smo naročili, da se z občinami, ki bi lahko imele primerne lokacije, pogovorijo. 26. januarja nam bodo občine in čebelarji predstavili svoje ideje o lokaciji. Nato pa se bo Čebelarska zveza društev Maribor odločila za najprimernejšo lokacijo za center. V osnovi imamo podpisano pismo o nameri z Mestno občino Maribor, ker pa se je pojavilo še nekaj dodatnih predlogov za lokacijo, bomo dali možnost vsem,” pojasnjuje Boštjan Noč.

Verjamemo, da lahko pridobimo velik delež evropskih sredstev, ker gre za inovativen, trajnostni, zelen in okoljski projekt.

Projekt je ocenjen na 10 milijonov evrov, še pravi Noč in dodaja: “Verjamemo, da lahko pridobimo velik delež evropskih sredstev, ker gre za inovativen, trajnostni, zelen in okoljski projekt. Takšnega v svetu še ni in bo zagotovo velika atrakcija za Maribor, Štajersko in nenazadnje celo Slovenijo. Verjamemo, da lahko za projekt dobimo od 80 do 90 odstotkov evropskih sredstev, za preostali delež pa iščemo sovlagatelja. Za to imamo nekaj kandidatov, želimo pa si, da projekt ostane v slovenskih rokah.”

Cilj je, da ta center odpremo v roku treh let.

Po izboru primerne lokacije za apiterapevtski center bodo začeli s pripravo potrebne projektne dokumentacije. “Cilj je, da ta center odpremo v roku treh let,” zaključuje naš sogovornik.

Vir: maribor24.si

1 COMMENT

comments user
Andrej

Super prispevek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja