Gozdni med

14,00 

900g

Kategorija: Oznaka:

Opis

Opis

Gozdni med naše čebelice nabirajo  na sončni strani Pohorja v neskončnih pohorskih gozdovih. Točimo ga poleti, običajno  meseca julija. Gozdni med  je od svetlo do temno rjave barve, lahko tudi  z odtenki rdeče in zelene. Sestavljen je predvsem iz mane, ki jo čebele nabirajo na iglastih in listnatih drevesih ter nektarju podrasti.

Gozdni med v sebi združuje najboljše, kar se skriva v gozdu. Okus in vonj je različen glede na vrsto mane. Je precej intenzivnega ostrega vonja po smoli in sirupu smrekovih vršičkov.  Ima zelo polen okus, ki je sladek in prijeten.

Gozdni med vsebuje mnogo rudninskih snovi, železa, dušikovih spojin in kalcija, zato se priporoča za zdravljenje slabokrvnosti. Uživanje mešanice svežih sadnih sokov in gozdnega medu se priporoča slabokrvnim nosečnicam in doječim materam. Pospešuje  obnavljanje kosti in krvi. Zelo blagodejno  zdravi vnetje žrela. Primeren je za regeneracijo izčrpanega telesa po napornih zaradi dela oziroma bolezni. Krepi pa tudi odpornost organizma ter deluje proti vnetno. Krepi imunski sistem.

Uporabljamo ga lahko kot sladilo in namaz. Poleg navedenega pa ga lahko uporabimo tudi pri omakah in polivkah. Posebej priljubljen je pri starejših.

Običajno ima srednje hitro kristalizacijo. Kristali so lahko zelo drobni ali veliki in grobi. Barva kristaliziranega medu je svetlejša od nekristaliziranega, lahko je  svetlo  rjave barve. Neizpodbitno je namreč dokazano, da pri vsakem segrevanju medu zmanjšamo njegove zdravilne lastnosti, in to tudi v primeru, če ga segrevamo le do predpisanih 40 stopinj Celzija. To je namreč temperatura, ki pri človeku pomeni vročino, pri njej pa oslabijo nekatere beljakovine in aminokisline z zdravilnimi učinki. Zato kristaliziran med nikoli ne segrevamo nad 37 stopinj Celzija.

*Slika je simbolična

HRANITE GA V TEMNEM PROSTORU, PRI SOBNI TEMPERATURI  DO 25 °C.  GOZDNI  MED LAHKO KRISTALIZIRA.  PONOVNO SE UTEKOČINI PRI SEGREVANJU DO 37 °C.

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Gozdni med”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja