Opis
Gozdni med je prejemnik SREBRNE nagrade na mednarodnem sejmu AGRA 2024
Gozdni med naše čebelice nabirajo na sončni strani Pohorja v neskončnih pohorskih gozdovih. Točimo ga poleti, običajno meseca julija. Gozdni med je od svetlo do temno rjave barve, lahko tudi z odtenki rdeče in zelene. Sestavljen je predvsem iz mane, ki jo čebele nabirajo na iglastih in listnatih drevesih ter nektarju podrasti.
Gozdni med v sebi združuje najboljše, kar se skriva v gozdu. Okus in vonj je različen glede na vrsto mane. Je precej intenzivnega ostrega vonja po smoli in sirupu smrekovih vršičkov. Ima zelo polen okus, ki je sladek in prijeten.
Gozdni med vsebuje mnogo rudninskih snovi, železa, dušikovih spojin in kalcija, zato se priporoča za zdravljenje slabokrvnosti. Uživanje mešanice svežih sadnih sokov in gozdnega medu se priporoča slabokrvnim nosečnicam in doječim materam. Pospešuje obnavljanje kosti in krvi. Zelo blagodejno zdravi vnetje žrela. Primeren je za regeneracijo izčrpanega telesa po napornih zaradi dela oziroma bolezni. Krepi pa tudi odpornost organizma ter deluje proti vnetno. Krepi imunski sistem.
Uporabljamo ga lahko kot sladilo in namaz. Poleg navedenega pa ga lahko uporabimo tudi pri omakah in polivkah. Posebej priljubljen je pri starejših.
Običajno ima srednje hitro kristalizacijo. Kristali so lahko zelo drobni ali veliki in grobi. Barva kristaliziranega medu je svetlejša od nekristaliziranega, lahko je svetlo rjave barve. Neizpodbitno je namreč dokazano, da pri vsakem segrevanju medu zmanjšamo njegove zdravilne lastnosti, in to tudi v primeru, če ga segrevamo le do predpisanih 40 stopinj Celzija. To je namreč temperatura, ki pri človeku pomeni vročino, pri njej pa oslabijo nekatere beljakovine in aminokisline z zdravilnimi učinki. Zato kristaliziran med nikoli ne segrevamo nad 37 stopinj Celzija.
*Slika je simbolična
HRANITE GA V TEMNEM PROSTORU, PRI SOBNI TEMPERATURI DO 25 °C. GOZDNI MED LAHKO KRISTALIZIRA. PONOVNO SE UTEKOČINI PRI SEGREVANJU DO 37 °C.