Zakaj kupovati med pri čebelarju ?

Zakaj kupovati med pri čebelarju ?

5-scaled-jpg Zakaj kupovati med pri čebelarju ?

Razlika med kupljenim medom v trgovini ali pri čebelarju

 Res je, da med vsebuje kar nekaj fruktoze in glukoze, vendar vsebuje tudi encime, proteine, minerale v sledovih in polifenole, ki pomagajo k ohranjanju zdravja in mu ne škodujejo.

Poudarila bi rada, da ne govorimo o medu, ki ga ponavadi najdemo na policah trgovin, ampak o naravnem, surovem medu. Surov med, je tisti med, ki ni bil segret nad 40 stopinj Celzija. Zato ohrani žive encime in ostale nutriente ter ima drugačno strukturo kot segret med.

 Poglejmo si 5 prednosti medu:

Poveča nivo antioksidantov v telesu

Med lahko zviša količino antioksidantov v telesu, kar nam pomaga pri ohranjanju zdravja in izogibanja kroničnih bolezni (vključno z rakom). Antioksidanti nas ščitijo pred oksidativnim stresom, ki ga povzročajo radikali. Oksidativni stres lahko vodi do nastanka rakavih obolenj, kardioloških stanj, nevroloških bolezni, diabetesa in drugih diagnoz.

Med antioksidante uvrščamo vsem poznan vitamin C in E, pa tudi beta karotene, flavonoide, polifenole, glutation in številne druge.

Z raziskavo so ugotovili, da uživanje medu dvigne krvne koncentracije vitamina C, glutationa in beta karotenov. Odvisno od tipa medu (gozdni, cvetlični, lipov, kostanjev…), med vsebuje do 30 različnih vrst polifenolov, kar je res ogromno.

Gasi vnetja

Ko postane vnetje sistemsko in kronično, imamo pripravljen teren za skoraj vse moderne bolezni, vključujoč sladkorno bolezen tipa 2, Alzheimerjevo bolezen, avtoimunska stanja, alergije in celo depresijo. Medtem, ko je dokazano, da sladkor povečuje vnetje v telesu, pa to ne velja za med.

Med zmanjša vnetje v prebavilih, kar lahko pomaga pri zdravljenju številnih bolezni prebavil.

Z raziskavami na živalih so ugotovili, da med pozdravi rane na prebavilih in je celo tako učinkovit kot zdravljenje s steroidi.

To se lahko zgodi zato, ker med zniža koncentracijo prostaglandinov v krvi. Prostaglandini igrajo eno glavnih vlog pri vnetnemu odgovoru. Po 15 dneh uživanja medu se lahko znižajo za kar 63 %.

Niža LDL holesterol in viša HDL holesterol

LDL običajno označimo kot »slab« holesterol, HDL pa kot »dober« holesterol.

V raziskavi, ki so jo delali na 55 predebelih posameznikih so ugotovili, da tisti, ki so uživali med namesto sladkorja so imeli nižji skupni holesterol in LDL holesterol, višji pa HDL holesterol.

honey-5043708_1280-1024x682 Zakaj kupovati med pri čebelarju ?

V drugi raziskavi so to ugotovili tudi pri ljudeh z zdravo telesno težo, pri ljudeh s hiperlipidemijo in diabetesom. Učinki se kažejo že po 15 dnevih uživanja medu.

Te študije pa kažejo, da med izboljša kardiovaksularno zdravje, vpliva pa tudi na trigliceride, C-reaktivni protein in krvni sladkor.

Stabilizira krvni sladkor

Uravnan krvni sladkor je zelo pomembne, sploh če imamo sladkorno bolezen. Stabilen krvni sladkor je pomemben za čisto vse, ne glede na to kakšna zdravstvena stanja imamo, saj nam pomaga uravnavati lakoto in preprečuje pridobivanje teže. Konstanten krvni sladkor pa poskrbi tudi za stabilno energijo čez cel dan.

Nihanje krvnega sladkorja lahko prispeva k otrdevanju žil, kar vodi do srčnega napada oz kapi.  

Surov med pa tudi niža livel glukoze v krvi tako pri zdravih ljudeh, tistih s sladkorno boleznijo tipa 2, pa tudi pri ljudeh s povišano koncentracijo lipidov v krvi. Med pa tudi zviša nivo inzulina v krvi, kar pomaga »pospraviti« glukozo iz krvi v celice.

Učinkovit proti bakterijam in proti virusom

To pomeni, da ga lahko uporabljamo za bolj učinkovito zdravljenje ran in ostalih infekcij.

Protibakterijsko oz. antibiotično deluje zaradi različnih faktorjev. En od njih je, da vsebuje vodikov peroksid.

Surov med ustavi rast H. Pylori, ki pogosto povzroča razjede na sluznici želodca. Deluje pa tudi proti E. coli in Salmoneli, ki sta pogosto krivi za zastrupitve s hrano. Učinkovit je tudi proti infekcijam s stafilokoki.

Čeprav so učinki medu na viruse bolj slabo raziskani, je dokazano, da je učinkovit pri zdravljenju herpesa.

Vidimo, da je surov med zelo zelo različen od namiznega sladkorja in se čudovito vključi v našo prehrano.

Ne pozabite, najdite surov med, ki ni segrevan. Le tak deluje tako kot sem opisala zgoraj. Predlagam, da najdete čebelarja, ki mu zaupate in ga povprašate o načinu predelave medu. 

Vir: Asja Frank 2020

5 COMMENT

comments user
StevenRon

Cool + for the post

comments user
psyhert

Amen! — Истинно; Конец.

comments user
Frbetkip

interesting post

comments user
Gloria Marthers

I think this is among the most vital info for me.
And i am glad reading your article. But should remark on some general things, The web site
style is great, the articles is really great : D.
Good job, cheers

    Robert Pajek
    Robert Pajek

    Hi Gloria
    I am glad you like my posts.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja